Finn ditt perfekte kredittkort

Her kan du sammenligne alle kredittkort, se hvilke kort som er best i test for 2024 og finne kredittkortet som passer deg.

Hvilket kort er best?

Se alle kredittkort

Nærmere vurdering

Nybegynner guiden

Kredittkortene som er best i test:

Best i test!

Lendo kredittkort

Sammenlign alle kredittkort

Finn beste kredittkort i din kategori for onsdag, juni 2024

Hvilket kort er best?

Se kort med lav rente

Kredittkort for bedrifter

Kredittkort for studter

Kredittkort til reisen

Se alle VISA kredittkort

Se alle MasterCard kredittkort

Kredittkort med svar på dagen

Kredittkort med cashback

Kredittkort med få betingelser

Kredittkort med lav rente

Sammenlign alle kredittkort

10 ting du må vite om kredittkort

1. Hva er et kredittkort egentlig?

Et kredittkort ligner på mange måter på et debetkort, men i stedet for at pengene tas direkte fra kontoen din når du foretar et kjøp, kommer pengene i stedet fra et kortsiktig lån. Dette lånet er rentefritt i en periode, men dersom det ikke tilbakebetales etter avtalen vil det påløpe renter. Hvis du betaler mindre enn hele lånebalansen innen forfallsdato, vil du tilkomme renter for den delen av lånet som ikke er tilbakebetalt.

2. Hvorfor bør man ha kredittkort?

Et kredittkort kan gi deg mange fordeler. Disse fordelene kan gjelde alt fra bonuspoeng til chashback på kjøp. Mange kort gir deg også penger tilbake eller reisebelønninger, som vanligvis tilsvarer 1% til 2% av beløpet du bruker. Mange belønningskort tilbyr også påmeldingsbonuser som kan være verdt tusenvis av kroner, samt fordeler på reise og shopping som kan spare deg for mye penger. I tillegg har de aller fleste kredittkort en rentefri periode, der du i praksis får en gratis kreditt som du kan benytte deg av som du vil. Herav navnet kredittkort.

3. Hvilke kredittkort bør man velge?

Det finnes mange typer kredittkort. Et skille går mellom generelle brukskort som kan benyttes hvor som helst og kredittkort tilknyttet en bedrift eller et samarbeid, som vanligvis kun kan brukes på bestemte steder. De fleste generelle kredittkortene kan man få uten sikkerhet,  som betyr at kredittkortutstederen gir deg en kredittramme basert på kreditthistorikken din og annen data om deg. Det finnes også kredittkort der man legger inn en sikkerhet, som utstederen av kredittkortet kan benytte til å dekke eventuelle krav som oppstår. Denne typen kort vil være enklere å få, så de kan være et alternativ for de med en kredittrating som ikke er blant de beste.

4. Hvor mange kredittkort bør man ha?

De fleste forbrukere har flere kort tilgjengelige i lommeboken. Det finnes imidlertid ikke et perfekt antall kredittkort som man bør ha. Hvor mange og hvilke kredittkort man bør skaffe seg vil avhenge av ditt kjøpsmønster, din inntekt, hvordan du bruker kortene og mange andre fatkorer. Det er nettopp hvilke kredittkort du bør skaffe deg Finansrådets guide hjelper de med å avgjøre.

5. Hvordan sammenligner man kredittkort?

En viktig del av jobben med å finne de rette kredittkortene for ditt behov, er å gjennomføre en sammenligning av de beste alternativene. For å kunne gjennomføre en god sammenligning og komme frem til det rette kortet for deg, anbefaler vi følgende. 1: Les deg videre gjennom disse tipsene. 2: Gå til vår oversikt over de beste kredittkortene innenfor ulike kategorier og start jakten på det perfekte kortet der. 3: Sammenlign de beste alternativene for deg og bestill de kortene du liker best.

6. Hva er en rentefri periode?

En av de mange fordelene med å bruke et kredittkort er at du til enhver tid har tilgang til rentefritt lån, som du kan benytte ved behov. Dersom du benytter kredittkortet til å kjøpe noe, vil du kunne vente opp til 45 dager eller mer med å betale for kjøpet med dine egne penger. Kreditten du har benyttet vil være rentefri i en viss periode, for de aller fleste kredittkortene. Dersom du ikke betaler tilbake lånet innen den rentefrie perioden, begynner imidlertid rentene å løpe. Og disse rentene kan være ganske høye, så det gjelder å følge med og ikke glemme at man har utestående kreditt på ett eller flere av kredittkortene man har i lommeboken.

7. Hvordan beregnes kredittkortrenten?

Når du bruker kredittkortet har du som nevnt gjerne 45 dagers rentefri kreditt på varekjøp og netthandel. Dette vil imidlertid normalt variere med hvilken dato i måneden du bruker kortet. Eksempelvis dersom du har fakturadato den 1. vil du ha ca 45 dagers rentefri kreditt hvis du bruker kortet den 2. Om du bruker kortet den 30. vil du bare ha ca. 14 dagers rentefri kreditt. Det er også verdt å merke seg at på kontantuttak og overføring til annen konto vil rentene løpe fra første dag. Du kan også måtte betale en økt rente om du gjør en sen betaling eller om du bruker mer enn kredittgrensen. Detaljene varierer og det kan være lurt å sjekke disse detaljene nøye for kredittkortene du velger.

8. Hva skjer hvis man betaler for sent?

Nesten alle kredittkort har et gebyr for betalinger mottatt etter forfallsdato. Din kortutsteder kan belaste mindre enn det. Ved å betale sent kan du også miste  fordeler du har på kredittkortet ditt. For eksempel kan du risikere at kreditten blir lavere eller at du ikke kan opptjene fordeler og bonus på samme måte som tidligere.

9. Hvorfor gir kredittkortene deg fordeler og bonuser?

Mange kredittkort tilbyr cashback eller annen bonus på kjøpene dine. Disse belønningene finansieres både gjennom renter og gjennom avgifter som butikker og nettsteder betaler for at du skal kunne benytte kredittkortetet ditt til å foreta et kjøp hos dem. Noen kredittkort har bonuser på 5% eller 6% på bestemte typer kjøp. Disse største bonusene har imidlertid ofte noen begrensninger knyttet til seg, så her er det verdt å lese det som står med liten skrift. Hvis bonusene og fordelene virker litt for gode til å være sanne, så er de ofte det.

10. Kan kredittkort erstatte kontanter?

Kredittkort er så enkle å bruke at det er vanskelig å ikke tenke på dem som en forlengelse av lommeboken din. Etter som årene har gått er det i Norge flere og flere steder som akseptere kort. Men selv i Norge er det ikke alle butikker og serveringssteder som lar deg betale med kredittkort. Og når man kommer til utlandet er det ofte en høyere andel av butikker og restauranter som ikke lar deg bruke visse typer kort eller som ikke lar deg bruke kort i det hele tatt. Kredittkort kan derfor ikke erstatte kontanter helt ennå.

Hvor finner jeg de beste kredittkortene?

De beste kredittkortene finner du ved å starte i vår oversikt på denne siden. Utforsk de ulike typene kredittkort og finn det beste for deg.

Lykke til!

Vi anbefaler Lendo

Søk kredittkort via Lendo – En søknad, fire tilbud.

Kredittgrense:

150 000 kr

Effektiv rente:

21.82%

Aldersgrense:

20 år

Rentefri periode:

45 dager

Eff.rente 25,47%, 25.000 o/12 mnd. Kostnad 3.207. Totalt kr 28.207. Ulike kort har ulike renter