Hva tjener en Bilselger? Lønn i 2022

Innhold:

1. Hva tjener en bilselger i lønn?2. Hva påvirker lønnen til en bilselger?3. Hvordan maksimere lønnen?

Hva tjener en bilselger i lønn?

Ifølge Statistisk Sentralbyrå tjener en bilselger i gjennomsnitt en lønn på ca kr 615 000 i året. Dette er gjennomsnittlig årslønn på tvers av alle bilselgere i Norge. Lønnen for den enkelte bilselger vil imidlertid avhenge av antall år med arbeidserfaring, utdanning og en rekke andre lønnsfaktorer vi kommer tilbake til rett nedenfor.

Bilselgerne som tjener mest (25% høyeste) har i gjennomsnitt en lønn på ca kr 710 000 i året. Det er betydelig mer enn de bilselgerne som tjener minst (25% laveste) som bare har en årslønn på ca kr 460 000. Som man kan se er det betydelig forskjell mellom de som tjener mest og de som tjener minst som bilselger i Norge.

Lønnsutviklingen totalt for bilselgere har de siste par årene fulgt inflasjonen ganske tett (prisveksten i samfunnet). De siste årene har gjennomsnittslønnen til bilselgere økt med mellom 2% og 3% hvert år.

Videre i denne lønnsguiden kan du lære mer om hvilke faktorer som gjør at man tjener mer eller mindre som bilselger. I tillegg gir vi deg flere smarte tips, som du ikke har lyst til å gå glipp av, om hvordan man kan tjene mer penger på siden av en jobb som bilselger.

Hva gjør en bilselger: Som bilselger selger man både nye biler og brukte biler. Noen ganger jobber en bilselger enten kun med nye biler eller kun med bruktbiler, men noen jobber også med begge typer biler. Som bilselger selger man gjerne biler fra et begrenset antall merker. På den måten får hver enkelt bilselger spesialkompetanse på den typen bil man selger. Man er ofte ansatt hos en bilforhandler som har agentur på visse bilmerker. Arbeidshverdagen består av kontakt med kunder, både i bilutstillingen hvor bilene står oppstilt og gjennom kontakt over telefon og epost.

Har du lyst til å spare kr 12,735 på 1 minutt? Prøv Spareknappen!

Høy lønn er selvsagt fint. Men ikke glem utgiftene. Folk flest betaler alt for mye for løpende utgifter til strøm, mobil, internett, forsikring, lån, osv. Gjennomsnittspersonen betaler faktisk kr 12,735 for mye!

Men med gratistjenesten Spareknappen kan du enkelt se hva du betaler for mye for og med ett klikk redusere utgiftene dine med mange tusen kroner.

Se hvor mye du kan spare her >

Hva påvirker lønnen til en bilselger?

Som vi har sett er det ganske store forskjeller i lønnen mellom de ulike bilselgerne i Norge. Spørsmålet man kan stille seg er dermed hvilke faktorer som påvirker den lønnen en enkelt bilselger tjener inn hvert år.

Den første faktoren som kan påvirke lønnen for en bilselger er erfaringen. Man tenker er både på erfaringen fra bransjen generelt og erfaringen i den konkrete rollen. Ikke overraskende teller begge typer erfaring positivt på lønnen. I følge Tekna tjener ansatte med 5-9 års erfaring i snitt ca 20% mer enn de med 0-4 års erfaring. I de aller fleste yrker øker lønnen gradvis, som en følge av økt erfaring.

Når det gjelder utdanning så vil dette også spille positivt inn på lønnen i de fleste tilfeller. Jo høyere utdanning jo mer tjener man normalt som bilselger. Statistikken viser at hvert nye år med høyere utdanning gir gradvis høyere lønn for de aller fleste yrker. Man ser også flere positive positive effekter som ikke er knyttet direkte til inntekt, blant annet en sunnere livsstil og et mer aktivt engasjement i samfunnet. Selv om årslønnen øker som følge av utdanning, så husk at disse tallene bare gjelder som et gjennomsnitt og vil ikke være riktige i alle situasjoner.

Til slutt ser man også at spesialisering innenfor yrket man har valgt vil kunne påvirke lønnsnivået positivt. Det er viktig å understreke at noen spesialiseringer er mer attraktive hos arbeidsgivere enn andre. Ønsker du å øke sjansen for en høyere lønn kan det derfor være lurt å utvikle ferdighetene innenfor de områdene man ser at arbeidsgiverne etterspør det.

6 tips for å maksimere lønnen din:

Vi vet nå omtrent hvor lønningene ligger i gjennomsnitt. Men hvordan kan du maksimere lønnen du selv tjener og hvordan kan du få mest mulig ut av den?

Enten du er student eller en veteran i arbeidslivet, så gir vi deg her 6 smarte tips (som du bør komme i gang med allerede i dag) for hvordan du maksimerer lønnen din.

1. Forhandling på lønn

Det første du bør vurdere er å gå i forhandling på lønnen du har i dag. Dersom du etter å ha lest avsnittene ovenfor tror du har argumenter som taler for en lønnsforhøyelse, så bør du vurdere dette nøye. Mange venter for lenge med å forhandle på lønnen og arbeidsgivere lar ofte lønnen bli stående på stedet hvil om man ikke selv tar initiativ.

2. Forhandling av lånerente

Det er også viktig at man går i forhandling med banken med tanke på lånerente og eventuell refinansiering med jevne mellomrom, både gjennom studietiden og i arbeidslivet. Bankene spekulerer ofte i å la rentene bli stående om kundene ikke sier ifra og de har ofte en god del å gå på hvis de ønsker å beholde deg som kunde. Etter et år eller to vil du ofte ha et svært godt utgangspunkt for å få bedre vilkår. Det kan innebære at du forhandler frem bedre lånebetingelser, uten at du øker lånet. Eller du kan ønske å øke eksisterende boliglån, for få penger til noe du ønsker, som for eksempel en oppussing. Uansett bør du sammenligne tilbud fra flere ulike banker.

Finn billigste lånerente nå >

3. Refinansiering av gjeld

En åpenbar forbedringsmulighet, dersom du sitter på dyre lån eller kredittkortgjeld, er å få tilbud fra flere banker om såkalt refinansiering. Refinansiering innebærer at du tar opp et nytt lån med bedre rente og bruker pengene til å nedbetale dyre lån eller kredittkortgjeld.

Finn beste refinansiering her >

4. Få nye forsikringstilbud

I likhet med bankene lever forsikringsselskapene godt på at man ikke forhandler og at man lar vær å hente inn konkurrerende tilbud fra tid til annen. Her er det ofte mye å spare. Når man tenker langsiktig på forsikring er det ofte også lurt å inngå visse typer forsikring tidlig, for eksempel livsforsikring og helseforsikring. Denne typen forsikringer blir ofte veldig dyre etterhvert som man blir eldre.

Finn billigere forsikringer nå >

5. Start en aksjesparekonto

En av de smarteste investeringene man kan gjøre tidlig i livet, som student eller tidlig i arbeidslivet, er å starte med sparing i en aksjesparekonto. Denne typen sparing gir større og større avkastning jo flere år den får løpe, og derfor er fordelen stor ved å opprette en aksjesparekonto så raskt som mulig. Helst allerede i går.

Finn en aksjesparekonto her >

6. Tjen bonus og cashback

Flere og flere har skjønt at man kan bruke kredittkort på en smart måte for å tjene gratis reiser, bonuspoeng, cashback på konto, rabatter i nettbutikker og mye annet. Så lenge man vet hvordan man bruker kredittkort på riktig måte så er fordelene store. Jo mer du tjener og jo mer du bruker hver måned, jo større fordeler vil man ha ved å skaffe seg noen ulike kredittkort med gode fordelsordninger, som man kan bruke til å få gratis reiser, cashback, rabatter og mye annet.

Bestill de beste kredittkortene i 2019 her >

Hvor mye tjener man i andre yrker?

Etter denne gjennomgangen forstår du forhåpentligvis bedre hva man tjener og hvilke faktorer som påvirker lønnen. Men hvor mye penger tjener man i andre yrker?

Svaret kan du finne i vår samling av lønnsguider.