Hva tjener en Butikkmedarbeider? Lønn i 2024

Del på:

Butikkmedarbeider lønn

Hva tjener en butikkmedarbeider i lønn?

Ifølge Statistisk Sentralbyrå er gjennomsnittslønnen for en butikkmedarbeider på ca kr 380 000 i året. Dette er gjennomsnittstallet på tvers av alle butikkmedarbeidere i Norge. Lønnen for den enkelte butikkmedarbeider vil imidlertid avhenge av antall år med arbeidserfaring, utdanning og en rekke andre faktorer vi kommer tilbake til rett nedenfor.

De butikkmedarbeiderne som tjener mest (25% høyeste i lønn) har i gjennomsnitt en lønn på ca kr 440 000 i året. Det er betydelig mer enn de butikkmedarbeiderne som tjener minst (25% laveste i lønn) som bare har en gjennomsnittslønn på ca kr 285 000 i året. Som man kan se er det betydelig forskjell mellom de som tjener mest og de som tjener minst som butikkmedarbeider i Norge.

Lønnsutviklingen for butikkmedarbeidere i Norge har de siste årene fulgt den generelle prisveksten i samfunnet ganske nærme. De siste årene har gjennomsnittslønnen til butikkmedarbeiderne økt med mellom 2% og 3% hvert år.

Videre i denne lønnsguiden for butikkmedarbeidere kan du lese mer om hva som gjør at en butikkmedarbeider tjener mer eller mindre. I tillegg gir vi deg flere smarte tips, som du ikke har lyst til å gå glipp av, om hvordan man som butikkmedarbeider kan skaffe seg mer penger på siden av jobben.

Hva påvirker lønnen til en butikkmedarbeider?

Som vi har sett er det ganske store forskjeller i lønnen mellom de ulike medarbeiderne i butikker i Norge. Spørsmålet man kan stille seg er derfor hva som bestemmer lønnen for den enkelte butikkmedarbeider.

 

Den første faktoren som kan påvirke lønnen for en medarbeider i en butikk er erfaringen. Både erfaringen fra bransjen generelt og erfaringen i den konkrete rollen vil kunne ha betydning, og ikke overraskende teller begge typer erfaring positivt på lønnen man kan forvente som butikkmedarbeider. I følge Tekna tjener ansatte med 5-9 års erfaring i snitt ca 20% mer enn de med 0-4 års erfaring. I de aller fleste yrker øker lønnen gradvis, som en følge av stadig lengre erfaring og ansiennitet. 

 

Når det gjelder utdanning så er tallene ganske klare. Jo høyere utdanning man har, jo mer tjener man også som butikkmedarbeider. Hvert nye år med høyere utdanning gir gradvis høyere lønn for de aller fleste yrker. Man ser også flere positive positive effekter som ikke er relatert til lønn og inntekt, blant annet en sunnere livsstil og et mer aktivt samfunnsengasjement. Selv om gjennomsnittslønnen øker som følge av mer utdanning, så husk at disse tallene bare indikerer et gjennomsnitt og at hver enkelt situasjon og karriere er unik. 

 

Til slutt ser man også at spesialisering vil kunne påvirke lønnsnivået positivt. Det er viktig å understreke at noen spesialiseringer er mer attraktive hos arbeidsgivere enn andre. Ønsker du å øke sjansen for bedre lønn som butikkmedarbeider, kan det derfor være smart å fokusere på å utvikle ferdighetene innenfor de områdene du ser at arbeidsgiveren etterspør det.

6 tips for å maksimere lønnen:

Vi vet nå omtrent hvor lønningene ligger i gjennomsnitt. Men hvordan kan du maksimere lønnen du selv tjener og hvordan kan du få mest mulig ut av den?

 

Enten du er student eller en veteran i arbeidslivet, så gir vi deg her 6 smarte tips (som du bør komme i gang med allerede i dag) for hvordan du maksimerer lønnen din.

1. Forhandling på lønn

Det første du bør vurdere er å gå i forhandling på lønnen du har i dag. Dersom du etter å ha lest avsnittene ovenfor tror du har argumenter som taler for en lønnsforhøyelse, så bør du vurdere dette nøye. Mange venter for lenge med å forhandle på lønnen og arbeidsgivere lar ofte lønnen bli stående på stedet hvil om man ikke selv tar initiativ.

2. Forhandling av lånerente

Det er også viktig at man går i forhandling med banken med tanke på lånerente og eventuell refinansiering med jevne mellomrom, både gjennom studietiden og i arbeidslivet. Bankene spekulerer ofte i å la rentene bli stående om kundene ikke sier ifra og de har ofte en god del å gå på hvis de ønsker å beholde deg som kunde. Etter et år eller to vil du ofte ha et svært godt utgangspunkt for å få bedre vilkår. Det kan innebære at du forhandler frem bedre lånebetingelser, uten at du øker lånet. Eller du kan ønske å øke eksisterende boliglån, for få penger til noe du ønsker, som for eksempel en oppussing. Uansett bør du sammenligne tilbud fra flere ulike banker.

3. Refinansiering av gjeld

En åpenbar forbedringsmulighet, dersom du sitter på dyre lån eller kredittkortgjeld, er å få tilbud fra flere banker om såkalt refinansiering. Refinansiering innebærer at du tar opp et nytt lån med bedre rente og bruker pengene til å nedbetale dyre lån eller kredittkortgjeld.

4. Få nye forsikringstilbud

I likhet med bankene lever forsikringsselskapene godt på at man ikke forhandler og at man lar vær å hente inn konkurrerende tilbud fra tid til annen. Her er det ofte mye å spare. Når man tenker langsiktig på forsikring er det ofte også lurt å inngå visse typer forsikring tidlig, for eksempel livsforsikring og helseforsikring. Denne typen forsikringer blir ofte veldig dyre etterhvert som man blir eldre.

5. Start en aksjesparekonto

En av de smarteste investeringene man kan gjøre tidlig i livet, som student eller tidlig i arbeidslivet, er å starte med sparing i en aksjesparekonto. Denne typen sparing gir større og større avkastning jo flere år den får løpe, og derfor er fordelen stor ved å opprette en aksjesparekonto så raskt som mulig. Helst allerede i går.

6. Tjen bonus og cashback

Flere og flere har skjønt at man kan bruke kredittkort på en smart måte for å tjene gratis reiser, bonuspoeng, cashback på konto, rabatter i nettbutikker og mye annet. Så lenge man vet hvordan man bruker kredittkort på riktig måte så er fordelene store. Jo mer du tjener og jo mer du bruker hver måned, jo større fordeler vil man ha ved å skaffe seg noen ulike kredittkort med gode fordelsordninger, som man kan bruke til å få gratis reiser, cashback, rabatter og mye annet.

Hvor mye tjener man i andre yrker?

Etter denne gjennomgangen forstår du forhåpentligvis bedre av hva man tjener og hvilke faktorer som påvirker lønnen. Men hvor mye penger tjener man i andre yrker?

Se våre andre lønns guider hvis du er nysgjerrig på lønninger i andre yrker

Lønnsoversikter

Her finner du oversikten over alle våre lønnsguider. Finn ut hva lønnen er i ulike yrker, hva som påvirker hvor mye penger man tjener, hvordan man kan tjene mer penger og mye mer.