Dyrepleier lønn: Hva tjener en dyrepleier i 2022?

Innhold:

1. Hva tjener en dyrepleier i lønn?2. Hva påvirker lønnen til en dyrepleier?3. Hvordan maksimere lønnen?

Hva tjener en dyrepleier i lønn?

En dyrepleier tjener i gjennomsnitt en lønn på ca kr 380 000 i året. Dette er den gjennomsnittlige årslønnen på tvers av alle dyrepleiere i Norge. Lønnen som hver enkelt dyrepleier har avhenger imidlertid av mange ulike faktorer, som vi kommer tilbake til rett nedenfor, herunder bakgrunn, utdanning og en del andre faktorer du kanskje ikke har tenkt på.

Allerede her kan vi avsløre at det er betydelig forskjell mellom de dyrepleierne som tjener mest og de som tjener minst. De dyrepleierne som tjener mest (25% høyeste) har i snitt en lønn på ca kr 440 000 i året. Det er en god del mindre enn de som tjener minst (25% laveste) som kun har en lønn på kr 285 000 i året. Vi skal komme tilbake til hvorfor det er såpass store forskjeller mellom de ulike dyrepleierne, og hvordan du kan sørge for at du havner i toppsjiktet.

Lønnsutviklingen for dyrepleiere har i de siste årene fulgt inflasjonen i samfunnet ganske tett (på linje med den generelle prisveksten). De siste årene har snittlønnen økt med ca 2-3 prosent hvert år.

Videre i denne lønnsguiden kan du lære mer om hvorfor visse dyrepleiere tjener mer enn andre og hvordan du selv kan sørge for å havne i toppen. I tillegg gir vi deg våre beste tips (som du ikke har lyst til å gå glipp av) om hvordan du forhandler opp lønnen og hvordan man som dyrepleier kan tjene mer penger på siden av jobben. Du kan også lese mer om lønnen i andre yrker i vår samling av lønnsguider.

Har du lyst til å spare kr 12,735 på 1 minutt? Prøv Spareknappen!

Høy lønn er selvsagt fint. Men ikke glem utgiftene. Folk flest betaler alt for mye for løpende utgifter til strøm, mobil, internett, forsikring, lån, osv. Gjennomsnittspersonen betaler faktisk kr 12,735 for mye!

Men med gratistjenesten Spareknappen kan du enkelt se hva du betaler for mye for og med ett klikk redusere utgiftene dine med mange tusen kroner.

Se hvor mye du kan spare her >

Hva bestemmer dyrepleierlønnen?

Det er klart at det er betydelige forskjeller i lønn mellom ulike dyrepleiere. Men hvorfor? Hvilke faktorer er det som påvirker hva den enkelte dyrepleier tjener? Og hvordan kan man sørge for at man selv er den av de som tjener mest?

Den første faktoren som vil påvirke hva en dyrepleier tjener er erfaringen. Når det gjelder erfaring vil både erfaringen fra bransjen generelt og erfaring fra den konkrete rollen spesielt, spille inn på lønnen man i gjennomsnitt kan forvente. I følge tall fra Tekna vil en ansatt med 5-9 års erfaring i gjennomsnitt tjene 20% mer i lønn enn en med 0-4 års erfaring. At lønnen øker med erfaringen gjelder for de aller fleste yrkesgrupper.

Også når det gjelder utdanning, så vil det naturlig nok normalt spille positivt inn på lønnsforventningene man kan ha. Statistikken som finnes på dette feltet viser at man generelt sett kan forvente en gradvis økning i snittlønnen som følge av hvert nye år med utdanning. Utdanning har i tillegg en del positive effekter knyttet til seg som ikke er direkte knyttet til hva man tjener. Blant annet bedre helse over tid og et mer aktivt engasjement i samfunnet.

I tillegg ser man også at spesialisering er positivt for lønnen. Dersom man har den rette typen spesialisering som dyrepleier, som arbeidsgiverne verdsetter, så vil man ha et fortinn på arbeidsmarkedet når det kommer til lønn.

Utover disse nokså generelle faktorene som påvirker lønnen, er det også en del andre ting man kan gjøre for å påvirke lønnen og pengene man har tilgjengelig som dyrepleier. Dette går vi gjennom i det neste avsnittet, så la oss sette i gang.

6 tips for å maksimere lønnen:

Vi vet nå omtrent hvor lønningene ligger i gjennomsnitt. Men hvordan kan du maksimere lønnen du selv tjener og hvordan kan du få mest mulig ut av den?

Enten du er student eller en veteran i arbeidslivet, så gir vi deg her 6 smarte tips (som du bør komme i gang med allerede i dag) for hvordan du maksimerer lønnen din.

1. Forhandling på lønn

Det første du bør vurdere er å gå i forhandling på lønnen du har i dag. Dersom du etter å ha lest avsnittene ovenfor tror du har argumenter som taler for en lønnsforhøyelse, så bør du vurdere dette nøye. Mange venter for lenge med å forhandle på lønnen og arbeidsgivere lar ofte lønnen bli stående på stedet hvil om man ikke selv tar initiativ.

2. Forhandling av lånerente

Det er også viktig at man går i forhandling med banken med tanke på lånerente og eventuell refinansiering med jevne mellomrom, både gjennom studietiden og i arbeidslivet. Bankene spekulerer ofte i å la rentene bli stående om kundene ikke sier ifra og de har ofte en god del å gå på hvis de ønsker å beholde deg som kunde. Etter et år eller to vil du ofte ha et svært godt utgangspunkt for å få bedre vilkår. Det kan innebære at du forhandler frem bedre lånebetingelser, uten at du øker lånet. Eller du kan ønske å øke eksisterende boliglån, for få penger til noe du ønsker, som for eksempel en oppussing. Uansett bør du sammenligne tilbud fra flere ulike banker.

Finn billigste lånerente nå >

3. Refinansiering av gjeld

En åpenbar forbedringsmulighet, dersom du sitter på dyre lån eller kredittkortgjeld, er å få tilbud fra flere banker om såkalt refinansiering. Refinansiering innebærer at du tar opp et nytt lån med bedre rente og bruker pengene til å nedbetale dyre lån eller kredittkortgjeld.

Finn beste refinansiering her >

4. Få nye forsikringstilbud

I likhet med bankene lever forsikringsselskapene godt på at man ikke forhandler og at man lar vær å hente inn konkurrerende tilbud fra tid til annen. Her er det ofte mye å spare. Når man tenker langsiktig på forsikring er det ofte også lurt å inngå visse typer forsikring tidlig, for eksempel livsforsikring og helseforsikring. Denne typen forsikringer blir ofte veldig dyre etterhvert som man blir eldre.

Finn billigere forsikringer nå >

5. Start en aksjesparekonto

En av de smarteste investeringene man kan gjøre tidlig i livet, som student eller tidlig i arbeidslivet, er å starte med sparing i en aksjesparekonto. Denne typen sparing gir større og større avkastning jo flere år den får løpe, og derfor er fordelen stor ved å opprette en aksjesparekonto så raskt som mulig. Helst allerede i går.

Finn en aksjesparekonto her >

6. Tjen bonus og cashback

Flere og flere har skjønt at man kan bruke kredittkort på en smart måte for å tjene gratis reiser, bonuspoeng, cashback på konto, rabatter i nettbutikker og mye annet. Så lenge man vet hvordan man bruker kredittkort på riktig måte så er fordelene store. Jo mer du tjener og jo mer du bruker hver måned, jo større fordeler vil man ha ved å skaffe seg noen ulike kredittkort med gode fordelsordninger, som man kan bruke til å få gratis reiser, cashback, rabatter og mye annet.

Bestill de beste kredittkortene i 2019 her >

Hvor mye tjener man i andre yrker?

Etter denne gjennomgangen forstår du forhåpentligvis bedre av hva man tjener og hvilke faktorer som påvirker lønnen. Men hvor mye penger tjener man i andre yrker?

Svaret kan du finne i vår samling av lønnsguider.