Politi lønn: Hva tjener en politibetjent i 2024?

Del på:

Politi lønn

Lønn for en politibetjent:

I følge Statistisk Sentralbyrå tjener en politibetjent 55 930 kroner i måneden, som vil si 671 160 kroner i året før skatt. Regner du også med overtidsbetaling blir årlig lønn for en politibetjent rundt 684 500 kroner.

Lønnen til en politibetjent kan variere veldig. Du kan velge ulike stillinger hos Politiet, alt fra politistsjonssjef til politibetjent og ofte vil mer ansvar eller risiko ofte innebære høyere lønninger.

Som med mange yrker vil også ansiennitet være en faktor i politibetjent yrket. Jo lenger du jobber hos politiet, jo mer får du i lønn.

Hvis du starter i jobb hos politiet rett fra Politi Høyskolen vil du få «Politibetjent Grad 1» som innenbærer en årslønn på rundt 400 000 kroner. Når du har blitt politibetjent eller politioverbetjent vil stillingen reflektere lønnen deretter.

Best betalt stilling hos politiet

De best betalte stillingene hos Politiet er stillingen politimester. Politimester er sjefen på avdelingen, det innenbærer totalansvar for polititjenesten i deres distrikt samt ansvar for straffebehandlingssaker og etterforskning.

Basert på tall fra Politiforum.no er det ingen Politimester i Norge som tjener under millionen, den best betalte er Beate Gangås i Oslo med 1 700 000 kroner i året (*Juni 2023).

Hvordan bestemmes politi lønnen?

Politilønnen bestemmes i henhold til tariffavtaler mellom Politiets Fellesforbund og arbeidsgiveren, som er staten ved Justis- og beredskapsdepartementet

6 tips for å maksimere lønnen din:

Vi vet nå omtrent hvor lønningene ligger i gjennomsnitt. Men hvordan kan du maksimere lønnen du selv tjener og hvordan kan du få mest mulig ut av den?

Enten du er student eller en veteran i arbeidslivet, så gir vi deg her 6 smarte tips (som du bør komme i gang med allerede i dag) for hvordan du maksimerer lønnen din.

1. Forhandling på lønn

Det første du bør vurdere er å gå i forhandling på lønnen du har i dag. Dersom du etter å ha lest avsnittene ovenfor tror du har argumenter som taler for en lønnsforhøyelse, så bør du vurdere dette nøye. Mange venter for lenge med å forhandle på lønnen og arbeidsgivere lar ofte lønnen bli stående på stedet hvil om man ikke selv tar initiativ.

2. Forhandling av lånerente

Det er også viktig at man går i forhandling med banken med tanke på lånerente og eventuell refinansiering med jevne mellomrom, både gjennom studietiden og i arbeidslivet. Bankene spekulerer ofte i å la rentene bli stående om kundene ikke sier ifra og de har ofte en god del å gå på hvis de ønsker å beholde deg som kunde. Etter et år eller to vil du ofte ha et svært godt utgangspunkt for å få bedre vilkår. Det kan innebære at du forhandler frem bedre lånebetingelser, uten at du øker lånet. Eller du kan ønske å øke eksisterende boliglån, for få penger til noe du ønsker, som for eksempel en oppussing. Uansett bør du sammenligne tilbud fra flere ulike banker.

3. Refinansiering av gjeld

En åpenbar forbedringsmulighet, dersom du sitter på dyre lån eller kredittkortgjeld, er å få tilbud fra flere banker om såkalt refinansiering. Refinansiering innebærer at du tar opp et nytt lån med bedre rente og bruker pengene til å nedbetale dyre lån eller kredittkortgjeld.

Finn beste refinansiering her.

4. Få nye forsikringstilbud

I likhet med bankene lever forsikringsselskapene godt på at man ikke forhandler og at man lar vær å hente inn konkurrerende tilbud fra tid til annen. Her er det ofte mye å spare. Når man tenker langsiktig på forsikring er det ofte også lurt å inngå visse typer forsikring tidlig, for eksempel livsforsikring og helseforsikring. Denne typen forsikringer blir ofte veldig dyre etterhvert som man blir eldre.

5. Start en aksjesparekonto

En av de smarteste investeringene man kan gjøre tidlig i livet, som student eller tidlig i arbeidslivet, er å starte med sparing i en aksjesparekonto. Denne typen sparing gir større og større avkastning jo flere år den får løpe, og derfor er fordelen stor ved å opprette en aksjesparekonto så raskt som mulig. Helst allerede i går.

6. Tjen bonus og cashback

Flere og flere har skjønt at man kan bruke kredittkort på en smart måte for å tjene gratis reiser, bonuspoeng, cashback på konto, rabatter i nettbutikker og mye annet. Så lenge man vet hvordan man bruker kredittkort på riktig måte så er fordelene store. Jo mer du tjener og jo mer du bruker hver måned, jo større fordeler vil man ha ved å skaffe seg noen ulike kredittkort med gode fordelsordninger, som man kan bruke til å få gratis reiser, cashback, rabatter og mye annet.

Se flere lønnsguider: