Hva koster Båtforsikring? Pris i 2024

Del på:

Dette koster en båtforsikring i snittpris:

Prisen for en båtforsikring ligger på ca. kr 6 000 pr år. Der er imidlertid betydelig variasjon i prisen mellom ulike båtforsikringer, som vi kommer tilbake til rett nedenfor. Vi er imidlertid at de fleste betaler en pris på mellom kr 3 000 og kr 30 000 per år for båtforsikring. Mer om dette litt senere.

For hvis det er ett emne som alltid vekker folks interesse når man tar det opp under middagsselskap, så er det båtforsikring. Hva kan være mer spennende enn å snakke om gjennomsnittlige båtforsikringskostnader, fordelt over årlige eller månedlige innbetalinger?

Ok, så kanskje det å snakke om båtforsikring er ikke så spennende, men det er et område hvor man har muligheten til å spare betydelige penger ved å gjøre det rette valget. Som båtseier er båtforsikring en investering du ikke bør hoppe over. Og det er ikke helt billig, så det gjelder å gjøre et smart valg.

Få tilbud på båtforsikring

I samarbeid med Tjenestetorget kan du få tilbud på båtforsikring helt gratis. Det tar ca 1 minutt å fylle ut søknaden.

Hvilke faktorer påvirker prisen for båtforsikring?

Det er mange ting som kan gjøre at kostnaden for din båtforsikring går opp, men det er også mange måter du kan få en lavere pris for båtforsikringen. La oss se på noen av de vanligste faktorene som påvirker båtforsikringspremien.

Prisen påvirkes av båtens alder

Som med biler er nyere båter vanligvis dyrere å forsikre enn gamle båter. Dette dreier seg hovedsaklig om at verdien på en båt synker etterhvert som den blir eldre, og at den dermed blir mindre kostbar å erstatte dersom den skulle bli ødelagt.

Noen forsikringsselskaper vil tilby en bedre pris for å forsikre en båt som bare har vært eid av en person over lengre tid, ettersom dette kan gi forsikringsselskapet bedre innsikt i bruken av båten. Så det kan derfor lønne seg å beholde en eldre båt i motsetning til å erstatte den, fra et forsikringsperspektiv.

Annonse

Beste mobilabonnement

Testen er oppdatert for juni 2024 hos Fornye.no

Prisen kan bli lavere ved å samle forsikringer

Hvis eier egen bolig, så er sjansene gode at båtforsikringsprisen kan bli lavere dersom du er villig til å samle flere forsikringer på samme sted. De fleste forsikringsselskaper er villige til å gi deg en god deal dersom du har både båtforsikringen og andre forsikringer hos dem.

Årlig eller månedlig betaling

Hvis du betaler båtforsikringen en gang i måneden er det ikke sikker at dette er ideelt, fra et kostnadsperspektiv. Hvis du har muligheten til å betale for hele årets båtforsikring i en enkelt sum, så vil du sannsynligvis få en bedre pris fra noen av forsikringsselskapene. Dette fordi man da kan slippe visse administrasjonskostnader knyttet til de månedlige betalingene.

Hva dekker en båtforsikring?

Så til nok et viktig spørsmål, som har innvirkning på prisen.Hva dekker egentlig en vanlig båtforsikring?

Dette dekker en båtforsikring normalt:

For det første så vil forsikringen dekke selve båten som er nevnt i forsikringsbeviset. Forsikringen vil også dekkke den personen som er nevnt i forsikringsbeviset og enhver rettmessig fører av båten. I tillegg vil man ha dekning for tilbehør som har naturlig sammenheng med fartøyets bruk.

Her regnes det imildertid gjerne med at når fartøyet ligger i opplag at løst tilbehør utover noen titusen i samlet verdi eller enkeltgjenstander med verdi over noen tusen, påhengsmotor under 40 HK og utenbordsdrev skal være innelåst mens fartøyet ligger i opplag.

Dette dekker en båtforsikring normalt ikke:

Det er normalt ikke dekning for bøye med kjetting og moring, smykker og penger som måtte ligge i båten, skader som skyldes materialtretthet, råte, korrosjon eller lignende. Heller ikke skader som skyldes snø, frost og issprengning. Skader forårsaket ved berøring med is når fartøyet ligger fortøyet i boblehavn tilhørende marina, båtforeningen eller lignende omfattes imidlertid gjerne av båtforsikringen.

Dette har kun vært en overordnet gjennomgang og detaljene vil variere avhengig av forsikringsselskap.

Trenger du båtforsikring?

Vel, hvis den aktuelle båten er en kajakk, kano eller flåte, så nei, det gjør du streng tatt ikke. Men hvis du har en yacht eller nesten hvilken som helst båt i mellom de to ytterpunktene, så ja, da trenger du sannsynligvis en båtforsikring. I det minste om du ønsker være en ansvarlig båteier.

Å ha en båtforsikring kan bety forskjellen mellom sjelefred eller en ulykke med båten som forårsaker store økonomisk ødeleggelser. Se for det at båten din stjeles eller at den tar inn vann og synker, uten at du får igjen en eneste krone. I tillegg kan man være uheldig når man er ute med båten og forårsake skade på andre.

Av disse grunnene velger de aller fleste å forsikre båten sin. Et annet spørsmål er hvordan man sikrer den beste prisen. Mer om dette i neste avsnitt.

Hvordan spare penger på båtforsikringen?

Til å starte med kan det være en god ide å gjøre en ny vurdering av hvor mye båten din er vedt. Båter, ikke ulikt som biler, er kjent for å falle i verdi over tid. Siden prisen for båtforsikringen i hvert fall delvis er basert på båtens verdi, betyr en lavere verdi en lavere pris for  båtforsikringen. Og dersom båten din nå eller senere får en så lav verdi at du ikke lenger er redd for å miste den, så kan du vurdere å  gå over til kun ansvarsdekning.

En annen måte å spare penger på båtforsikring er å øke egenandelen, som mange forsikringsselskaper tillater. En høyere egenandel vil bety at du betaler en lavere forsikringspremie. På den andre siden vil også være ansvarlig for en større sum fra egen lomme, dersom uhellet skulle være ute.

Sammenlig priser på båtforsikring

En av de mest effektive måtene å finne den beste båtforsikringen er å sammenligne priser på tvers av flere forsikringsselskaper. Husk at rabattene varierer på tvers av selskapene, og de vurderer risikoene ulikt, som resulterer i ulike priser. Du kan finne den beste og billigste båtforsikringen ved å følge vår guide til å finne beste forsikring.

I likhet med andre typer forsikringer kan båtforsikring kjøpes online. Innkjøp av båtforsikring på nettet gir deg mer fleksibilitet, siden du ikke vil være begrenset til forsikringsselskaper med egne utsalgssteder. Som tidligere nevnt, er sammenligning av priser på nett ofte den enkelste veien til de beste prisene på  båtforsikring, så du bør undersøke tilbudene som finnes der ute.