Del på:
Prisen for en bengal kattunge er på ca kr 15,000 i gjennomsnitt. Prisen inkluderer da alle kostnader knyttet til bengalkatten. Det er imidlertid betydelig variasjon i prisen mellom ulike typer bengalkatter, men vi ser at de fleste ender opp med å betale et sted mellom kr 5 000 og kr 30 000.
I denne guiden kan du lære mer om hva som bestemmer prisen for bengalkatter (både kjøpet og de løpende kostnadene) slik at du kan forstå hva du kan regne med og vite hvilket budsjett du bør legge opp til. Når det kommer til prisen for bengalske kattunger, vil du oppdage at spekteret i priser er ganske bredt. Dette er på drevet av flere ulike årsaker og i denne artikkelen vil vi forsøke å gjøre det litt mer forståelig.
Så mange som vet ved å lese om bengalskatter, er de et resultat av en vanlig huskatt som har blitt krysset med en asiatisk leopardkatt, og på den måten skapt den bengalske katten vi kjenner nå. Her er en video av snøbengalkatt som leker. De er dyrere enn de fleste andre bengalkatter, men de er også ganske fine.
Bengal-kattunger kategoriseres gjerne basert på hvor mange generasjoner de er fra sine ville forfedre. Dersom man tar en bengalkatt og avler den med en asiatisk leopard, vil disse kattungene bli kategorisert som F1, deretter F2, F3 og så videre. En kattunge anses ikke som en ekte bengalkatt før de har nådd fjerde generasjon eller F4. Såkalt F1 (første generasjon), F2 (andre generasjon), F3 (tredje generasjon) og F4 (fjerde generasjon) avkom er ikke tillatt innført til Norge.
Kun femtegenerasjon (F5) eller senere er tillat i Norge, og som kjæledyrseier er det uansett bedre å ha en kattunge som er en F5 eller enda høyere, fordi de normalt passer mye bedre som kjæledyr enn de tidligere generasjonene.
Kostnaden for en Bengal kattunge vil avhenge av hvor mange generasjoner de er fjernet fra sine ville forfedre. Hvis man er i et land som tillater det, og faktisk vurderer å kjøpe en F1 Bengal kattunge, kan man forvente å betale alt fra 2,000-10,000 dollar. Kattunger som er F2 eller F3 generasjoner kan gjerne koste 1500-5000 dollar.
De senere generasjonene, som er aktuelle å kjøpe i Norge vil være billigere å kjøpe enn de tidligere generasjonene. En normal pris å betale for en bengalkatt i Norge vil være mellom kr 10,000 og 30,000 kroner, avhengig av kjønn, utseende og mange andre faktorer, som vi kommer tilbake til rett nedenfor.
Annonse
Beste mobilabonnement
Bengal-kattunger kommer i en rekke ulike typer pels. Pelstypen vil ofte ha stor innflytelse på prisen du kan ende opp med å betale for din kattunge. Dette skyldes at noen av pelsene er mye mer sjeldne enn andre, og at noen typer pels mer etterspurt enn andre. For eksempel har en snøbengal en tendens til å være en skjelden type pels og har en tendens til å være ønsket av mange. Dette gjør denne typen bengalkatt dyrere enn mange andre.
Før du bestemmer deg for å gå til innkjøp av en bengalkatt, er det viktig at du er fullt klar over kostnadene forbundet med å eie denne rasen. Dette skyldes at ulike katter har varierende krav til omsorg og aktivitet, og at du bør sørge for at du økonomien på plass til å ta vare på en bengalkatt før du bestemmer deg for å kjøpe den. Kostnaden for å holde en bengal variere avhengig av alder, størrelse og type som du har. I denne veiledningen har vi kategorisert de ulike kostnadene du kan forvente om du skaffer deg en bengalkatt.
Når du har kjøpt din Bengal-kattunge, bør du være oppmerksom på alle kostnadene du må ut med for å gi katten din den beste starten. Disse inkluderer blant annet:
Vaksinasjoner. Det første du må spørre oppdretteren din om før du kjøper Bengal kattungen, er om den har fått vaksinasjonene den trenger. For å hjelpe katten med å beskytte seg mot alvorlige infeksjoner og andre sykdommer, kan du forvente å betale litt ekstra, dersom oppdretteren ikke allerede har gjort det.
Kastrering. Du kan også fra starten av tenke på å kastrere din bengalskatt, spesielt hvis de er hunnkatter. Dette vil gjerne innebære en liten operasjon der man forhindrer katten skal kunne få uønskede barnekull i fremtiden. Dette gjør man vanligvis når kattunger er omtrent fire måneder gamle.
Sammen med kostnadene knyttet til å kjøpe en bengalkatt, må du også tenke på kattens daglige behov, inkludert:
Mat og kosthold. Bengalkatter har en tendens til å ha en annet diett enn andre kattraser, på grunn av deres sammesatte avlshistorie. Protein bør være hovedkomponenten, som gjerne utgjør mellom 50%-80% av deres inntak av mat.
Leker og utstyr. Denne katten er kjent for sin kjærlighet til jakt, og du bør regne med kostnader til å kjøpe inn leker til din katt, når du setter opp budsjettet for kjæledyrsholdet. Ikke bare vil leker hjelpe dem til å trene når de er innendørs, men det forhindrer dem i å bli kjedelige og i å ødelegge hjemmet ditt, som jo er en fordel.
Når du har kjøpt kattungen din og alle tingene de trenger på daglig basis, vil du begynne å tenke på de periodiske kostnadene ved å ha en bengalskatt.
Behandlinger. Viktige behandlinger bør gis til bengalskatten minst en gang i måneden. De vil bidra til å forhindre infeksjoner og andre sykdommer som katten kan være utsatt for. Spør din oppdretter eller din veterinær om hvilke behandlinger som er rett for din katt.
Kattforsikring. Nå som din bengalskatt er på plass i sitt nye hjem, bør du investere i en kattforsikring som beskytter både deg selv og kjæledyret mot uventede ulykker eller sykdommer. For en liten månedlig avgift har du dekning for alle mulige veterinærkostnader og kan sørge for at katten lever et langt og lykkelig, uten at det setter deg i økonomisk risiko. For å se hva forsikring av katten vil koste deg så kan du gå til vår guide til å finne den beste og billigste forsikringen som du finner her, og se hvor prisene ligger og hvilket forsikringsselskap som er rett for deg.
Norges laveste rente på lån
Vår samarbeidspartner Uno Finans lar deg låne opptil 600 000 kroner uten sikkerhet – Søknaden er helt uforpliktende.
Før du søker på et forbrukslån som skal brukes til en katt må du oppfylle disse vilkårene:
En plan for finansiering av kattekjøpet og alt utstyret som hører med er noe man bør få på plass så tidlig som mulig. Utover å betale for katten og utstyret med oppsparte midler, finnes det et par ulike måter man kan finansiere kjøpet av bengalkatten på.
Det første alternativet er å ta opp et fleksibelt lån. Med et fleksibelt forbrukslån får man pengene rett inn på en lånekonto og man kan ta ut pengene man trenger, når man trenger det. Med et fleksibelt lån kan du ordne finansieringen i god tid i forkant av kjøpet av bengalkatten, siden du ikke betaler noe før du faktisk bruker pengene. Et fleksibelt lån krever ikke sikkerhet og i motsetning til et boliglån står du fritt til å nedbetale lånet når du måtte ønske. Fleksible lån har typisk en låneramme på opp mot kr 500 000.
Du kan se hvordan du finner det beste og billigste fleksible lånet her.
Det andre alternativet er å bruke et kredittkort. Et kredittkort gir deg i likhet med et fleksibelt lån tilgang til penger du selv kan velge når du vil bruke, uten å betale for det før du bruker dem. Det er ikke krav til sikkerhet, og man kan og bør betale ned lånet relativt raskt. Kredittkort har typisk en låneramme på opp mot kr 150 000.
Enten man bruker egne penger eller et lån så er det ofte smart å betale for bengalkatten og tilbehøret med et kredittkort. Da har man nemlig muligheten til å tjene bonus på beløpet.
Du kan finne de kredittkortene som passer best for deg her.
Spar penger – Meld deg på
Få nyttige og gode tips rett til innboksen din helt gratis. Vi hjelper deg med å spare penger samt og holde kontroll på økonomien.
Finansrådet.no ønsker å hjelpe alle besøkende med å ta bedre økonomiske beslutninger. Dette er en del av Fornye.no.
Kontakt oss
hei@finansrådet.no
Besøksinformasjon
Hesselbergs Gate 9, 0555 OSLO.
Mer informasjon