Del på:
Hvor mye kommer en bilforsikring til å koste deg? Det er ikke et enkelt spørsmål å svare på. Tilbudene du mottar kan være smertefullt høye eller nokså lave, avhengig av en rekke ulike faktorer som påvirker prisen. Det gjennomsnittlige prisen for å forsikre en bil er imidlertid ca kr 15 000 i året. Men som alle som betaler mye mindre (eller mye mer) enn kr 15 000 i året kan fortelle deg, så er det mange variabler som påvirker bilforsikringsprisen.
Noen faktorer, som hvor du bor og hvilken type bil du kjører, kan være vanskelig å endre. Andre faktorer, som kjørevanene dine og typen forsikringsdekning du velger, kan være enklere å justere. I denne prisguiden bryter vi ned disse faktorene og diskutere hvilke grep du kan ta for å spare penger på bilforsikringen din.
Få tilbud på bilforsikring
I samarbeid med Tjenestetorget kan du få tilbud på bilforsikring helt gratis. Det tar ca 1 minutt å fylle ut søknaden.
Din alder, ditt kjønn, sivilstatus og bosted er den første faktoren som påvirker hvor mye du kommer til å betale i bilforsikring. Det skyldes at forsikringsselskapene har en stor mengde data som forteller dem hvordan hver av disse faktorene gir deg en større eller mindre risiko for å gjøre forsikringskrav mot selskapet. For eksempel, hvis du er yngre sjåfør, ugift og mann, så betaler du sannsynligvis betydelig mer enn en eldre, gift kvinne, som statistisk sett har mindre risiko for å sende inn et krav.
Hvor du bor og kjører bilen har også innvirkning på prisen. For eksempel vil man sannsynligvis betale dersom du bor og kjører i en by, hvor du er i større risiko for ulykker. Det verdt å huske hvor stor en innflytelse bostedet har på prisen man betaler. Selv forskjeller i postnummer som ikke langt fra hverandre kan påvirke prisen man betaler for bilforsikring, ettersom selv denne typen detaljer er datapunkter som inkluderes i forsikringsselskapenes prismodeller.
Hvordan spare penger?: Dessverre er dette den vanskeligste kategorien å gjøre besparelser. Det er lite sannsynlig at du ønsker å flytte eller bli gift bare for å spare litt på bilforsikringen.
Kjører du mye vil det ofte lønne seg også med kredittkort som gir tilgang på drivstoffrabatt. 365Privat eller Circle K sitt kredittkort er vesentlige gode og gir deg fra 0,3 øre til 0,5 øre kickback hver liter du fyller opp. Les mer om bensin kredittkort her.
Du tenkte kanskje ikke på hvordan bilen din ville påvirke forsikringsprisen når du kjøpte den, og du vil sannsynligvis ikke kjøpe en bil bare på grunn av forsikringsprisen. Men akkurat som forsikringsselskapet forutsetter at det er større eller mindre risiko basert på hvor du bor, så setter den også en risikofaktor basert på hvilken bil du kjører.
Hvis du kjører en fornuftig familiebil, sedan eller SUV, så vil du sannsynligvis ikke betale like mye som noen som kjører en dyr sportsbil med mange hestekrefter. Du kan også spare litt penger ved å vurdere en bruktbil, som nesten alltid vil være billigere å forsikre enn en ny. Tyverisikringsutstyr som alarmer, bremsesystemer og annet sikkerhetsfokusert utstyr kan også spare deg for litt penger.
Hvordan spare penger?: Når det er på tide å kjøpe bil, må du huske denne tommelfingerregelen: Jo raskere bilen kan gå, desto større er risikoen for en krasj, og jo mer betaler du i forsikring.
Dette er nok den mest åpenbare faktoren som påvirker bilforsikringen din..Jo flere bøter og lovbrudd du har, desto høyere pris kommer du til å måtte betale. Noen typer bøter er verre enn andre. Hvis du for eksempel har blitt tatt for fyllekjøring eller hensynsløs kjøring, kan forsikringspremien bli mye dyrere for deg. Å kjøre for fort eller kjøring på rødt lys vil også øke prise, men ikke like mye. Jo flere ulykker du har vært i de siste årene, jo dyrerere blir forsikringen. Igjen er det forsikringsselskapet som gjør en vurdering av risikoen knyttet til deg som sjåfør.
Noen forsikringsselskaper har leflet med muligheten for å installere en måler som registrerer data om dine kjørevaner, kjørelengde, akselerasjon, hastighet, krappe svinger og om du kjører mye om natten. Her legges det opp til at du kan belønnes for å utvise fornuftig kjøring.
Hvordan spare penger?: Du kan ikke skrive om fortiden, men du kan være en fornuftig sjåfør i tiden fremover, og på den måten få en stadig lavere forsikringspremie.
Pendler du daglig med bilen din? Kjører du ofte langturer? Bruker du bilen din i jobbsammenheng? Parkerer du på gaten eller i din egen private garasje?
Dette er eksempler på faktorer som hjelper forsikringsselskapet å male et bilde av risikoen du har for å havne i en kollisjon eller på en annen måte skade bilen. Jo høyerer risiko de tenker at dine kjørevaner har med hensyn til å skade bile, jo høyere blir forsikringspremien.
Hvordan spare penger?: Jo mindre du kjører, og jo tryggere stedene du kjører er, jo mindre er må man i gjennomsnitt betale for bilforsikringen. Du kan derfor ta kollektivt til jobben eller sørge for å parkere på et trygt sted, som noen få taktikker som kan spare deg for penger. Bare sørg for å rapportere det til forsikringsselskapet ditt, slik at de kan justere prisen.
Når du skal velge bilforsikring, er det et noen tall som vil veie tungt med hensyn til det du må betale. Det første tallet er det maksimale beløpet forsikringsselskapet skal utbetale.
Å senke forsikringsgrensent til et minimum er imidlertid ikke alltid en god ide, selv om det vil spare deg for penger. Dersom du har satt grensen lavere enn det bilen er verdt for deg, så kan du risikere å tape mye penger dersom du virkelig er uhendlig og havner i en ulykke der blien skades betydelig. Ta derfor en nøye vurdering av hvor god dekning du bør gå for.
Det andre tallet er egenandelen. Det vil si hvor mye du betaler ut av din egen lomme når du gjør et krav gjeldende mot forsikringsselskapet.
Egenandelen kan være et bedre sted å spare. Å sette egenandelen høyere kan spare deg for en god penger. Men der er imidlertid en taktikk som er best å bruke dersom du er rimelig sikker på at du vil ha tilgjengelige midler klare dersom uhellet skulle være ute.
Hvordan spare penger?: Du ønsker ikke å betale for forsikringsdekning du ikke trenger, så pass på den øvre grensen. Og sett opp egenandelen, dersom du har muligheten til det.
Husk at en av de smarteste tingene du kan gjøre for å spare på din bilforsikring har ingenting å gjøre med hvem du er, hvor du bor, hvilken forsikringsdekning du velger eller hvordan du kjører. Nøkkelen er å sammenligne priser. Du bør alltid se deg rundt for å sikre at du får en god dea. Det vil ofte være forskjeller i pris mellom de ulike selskapene, ettersom de vektlegger faktorene ovenfor ulikt. Du kan finne den beste og billigste forsikring til din bil ved å følge vår guide til å finne beste forsikring.
En annen viktig grunn til å sammenligne priser er at ulike forsikringsselskaper tilbyr ulike typer rabatter. Noen har særlig gode avtaler dersom du har en viss utdanning, et medlem av en organisasjon, eller dersom du kjøper flere forsikringer fra samme selskap. Disse rabattene kommer på toppen av vanlige prisjusteirnger som du får for å kjøre mindre, kjøre en lavrisikobil eller lignende.
Prissammenligninger på nett kan være nyttige når du skal starte søket etter den beste forsikringen for deg. Husk at siden det er så mange variabler som påvirker hvor mye bilforsikringen vil koste, så må du regne med å oppgi en del personlig informasjon for å få den mest nøyaktige prisen på din bilforsikring.
Spar penger – Meld deg på
Få nyttige og gode tips rett til innboksen din helt gratis. Vi hjelper deg med å spare penger samt og holde kontroll på økonomien.
Finansrådet.no ønsker å hjelpe alle besøkende med å ta bedre økonomiske beslutninger. Dette er en del av Fornye.no.
Kontakt oss
hei@finansrådet.no
Besøksinformasjon
Hesselbergs Gate 9, 0555 OSLO.
Mer informasjon