Hva koster det å bytte clutch? Pris i 2024

Del på:

Pris for å bytte clutch:

Gjennomsnittlig pris for å bytte clutch er ca kr 12,000 inkludert mva. Prisen inkluderer da alle kostnader knyttet til å skifte ut clutchen på bilen din. Det er imidlertid betydelig variasjon i prisen mellom ulike typer clutch-bytter, men vi ser at de fleste betaler et sted mellom kr 6,000 og kr 20,000.

Clutchen er en av de viktigste delene på bilen. Hvis den til slutt slutter å fungere ordentlig vil det føre til at bilen fort blir umulig å kjøre. Hvis du ønsker å få vite hvordan clutchen fungerer, hva som gjør den så viktig, hvordan man skifter den ut, og hva det vil koste, så kan du bare lese videre. I denne prisguiden kan du lære mer om hva som bestemmer prisen for å bytte clutch på bilen, slik at du kan forstå hvilke kostnader du kan regne med og vite hvilket budsjett du bør legge opp til.

Hva er en clutch?

Clutchen kobler sammen bilens motor og giret. Når clutchen er aktivert, det vil si når clutchpedalen ikke er tråkket ned, så presser clutchen mot giret med stor kraft. Friksjonen mellom platen på clutchen og platen på giret sørger for at kraften overføres fra motoren, via girkassen til hjulene. Ved å trykke ned clutch-pedalen, frakobles disse platene gradvis fra, og kontakten mellom motor og giret brytes.

Clutchens jobb er å linke bilens motor til giret. Ettersom bilmotoren alltid går, selv når hjulene ikke går rundt, så vil clutchen måtte gjøre sin oppgave med å koble giret på og av etter behov. En bil med automatgir har også clutch og de samme grunnprinsippene gjelder.

Annonse

Beste mobilabonnement

Testen er oppdatert for juli 2024 hos Fornye.no

Levetid for en clutch

Som for andre sentrale deler på bilen din, så er clutchen designet for å holde mange år. Friksjonen som en clutch utsettes for over tid sliter imidlertid på denne delen. Hvis drivverket er utsatt for særlig kraftig slitasje, så kan også clutchen slites tidligere (for eksempel dersom man har brukt bilen til å frakte tunge ting med tilhenger eller lignende). Se i manualen og dokumentasjonen som følger med din bil, for å se hvilken forventet levetid som er oppgitt.

Bytte clutch selv?

Selv om utskiftning av en clutch i prinsippet er mulig å gjennomføre hjemme, av den dyktig hobbymekaniker, så er det en kompleks jobb som ikke bør gjennomføres av de aller fleste. Det tryggeste for folk flest vil være å la en proff mekaniker ta seg av jobben.

 

Faktorer som påvirker prisen

Materialkostnadene knyttet til å skifte clutch er relativt beskjedne. I de fleste tilfeller så vil de delene som må skiftes være tilpasset nettopp dette, og prisene er ikke så høye som for andre deler av bilen. Til sammen vil gjerne prisen for nye bildeler være på mellom kr 1 000 og 6 000. I de fleste tilfeller så vil man havne i nedre halvdel av dette spekteret.

I tillegg til bildelene kommer det imidlertid også arbeidstimer knyttet til jobben. Totale arbeidskostnader vil typisk ligge et sted mellom kr 5000 og 14 000. Det innebærer at totalkostnaden for å bytte clutch som regel vil falle et sted mellom kr 6 000 og kr 20 000. Men det finnes eksempler der prisen også blir høyere en dette. Du burde alltid sikre det ett eller flere pristilbud fra mekanikere og verksteder, og nøye undersøke hva de ulike mener at bør gjøres, før du bestemmer deg for hvem som skal få jobben.

Kvalitet eller pris

De alle fleste ønsker seg kostnadseffektive bilreparasjoner. Så når man skal sammenligne tilbud på reparasjonen av sin egen bil, så er det ofte fristende å gå for det laveste tilbudet på pris, uten å vurdere detaljene.

Men man får ofte det du betaler for. Før du velger hvem som skal reparere bilen din, få en god forståelse av hva hvert tilbud dekker og ikke dekker. Er for eksempel alle bildeler knytte til byttet av clutchen inkludert? Er det noen skjulte kostnader som kan komme i etterkant?

Det er en god ide å skaffe seg en skriftlig avtale på hvilke oppgaver verkstedet skal gjøre og ikke gjøre, slik at man unngår konflikter knyttet til prisen eller kvaliteten på arbeidet.

 

Smart betaling og finansiering

Norges laveste rente på lån

Få hjelp med finansiering

Vår samarbeidspartner Uno Finans lar deg låne opptil 600 000 kroner uten sikkerhet – Det er gratis og uforpliktende å søke.

Før du søker på et forbrukslån må du oppfylle disse vilkårene:

  • Være over 20 år
  • Ingen betalingsanmerkninger
  • Bosatt i Norge
  • Tilgang på BankID

Utover å betale for byttet av clutchen med oppsparte midler, finnes det et par ulike måter man kan finansiere en ny clutch på:

Det første alternativet er å ta opp et fleksibelt lån. Med et fleksibelt forbrukslån får man pengene rett inn på en lånekonto og man kan ta ut pengene man trenger, når man trenger det. Med et fleksibelt lån kan du ordne finansieringen i god tid i forkant av byttet av clutchen, siden du ikke betaler noe før du faktisk bruker pengene. Et fleksibelt lån krever ikke sikkerhet og i motsetning til et boliglån står du fritt til å nedbetale lånet når du måtte ønske. Fleksible lån har typisk en låneramme på opp mot kr 500 000.

Du kan se hvordan du finner det beste og billigste fleksible lånet her.

Det andre alternativet er å bruke et kredittkort. Et kredittkort gir deg i likhet med et fleksibelt lån tilgang til penger du selv kan velge når du vil bruke, uten å betale for det før du bruker dem. Det er ikke krav til sikkerhet, og man kan og bør betale ned lånet relativt raskt. Kredittkort har typisk en låneramme på opp mot kr 150 000.

Enten man bruker egne penger eller et lån så er det ofte smart å betale for byttet av clutchen med et kredittkort. Da har man nemlig muligheten til å tjene bonus på beløpet. I motsetning til tidligere kan man nå også betale mange regninger med kredittkort og på den måten kan man tjene bonus på ganske store beløp.

Du kan finne de kredittkortene som passer best for deg her.