EU-kontroll pris: Hva koster EU-kontroll i 2024?

Del på:

Pris for EU-kontroll:

Gjennomsnittlig pris for en EU-kontroll ligger på ca kr 1,100 inkludert mva. Prisen inkluderer da alle kostnader knyttet til EU-kontrollen. Det er imidlertid betydelig variasjon i prisene mellom ulike verksteder og i denne prisguiden kan du lære mer om hva som bestemmer prisen for EU-kontrollen mellom de ulike verkstedene, slik at du kan forstå hvilke kostnader du kan regne med og hvordan du kan få gjort kontrollen på rett sted. I tillegg gir vi deg våre beste tips (som du ikke vil gå glipp av) for hvordan du sikrer deg den beste prisen på EU-kontrollen for din bil. La oss komme i gang.

Hva er egentlig en EU-kontroll?

Før vi går inn på de ulike prisene for EU-kontroller, hva er egentlig en EU-kontroll?

En EU-kontroll er en obligatorisk kontroll av kjøretøy for å sørge for en sikker og miljøvennlig bilpark. Målet er at man skal få biler som ikke lenger holder mål av veiene. Statens vegvesen er kontrollmyndighet for for EU-kontrollen og det er de som legger rammevilkårene for hvordan kontrollen skal gjennomføres.

Kontrollene gjøres av bilverksteder som er godkjente av Statens vegvesen for jobben. Både verkstedet og kontrollorganet er ansvarlig for at kontrollresultatet bringes videre til Statens vegvesen. Verkstedene har imidlertid ganske mye spillerom når det kommer til organiseringen og som nevnt gjør dette at prisen for EU-kontroller varierer fra verksted til verksted og fra bilmerke til bilmerke.

EU-kontrollene utføres i henhold til retningslinjene som samtlige verksteder som er godkjent til å utføre EU-kontroll må følge. Verkstedene kontrolleres regelmessig for å sørge for at alle kontroller gjennomføres i henhold til reglene. Fra alle verksted har du imidlertid krav på en kopi av kontrollseddelen så om det oppstår spørsmål i ettertid har du dokumentasjon på kontrollen.

Noe mange lurer på er hvor ofte må man gjennomføre en EU-kontroll. Nye personbiler skal kontrolleres fire år etter at bilen ble registrert for første gang. Etter det skal bilen kontrolleres hvert annet år. Egne regler gjelder for særlig tunge biler, taxier og varebiler.

Prisen avhenger av verksted og bil

Det er verdt å merke seg av prisen for en EU-kontroll vil variere ganske mye mellom de ulike verkstedene og ulike typer biler. Verkstedene kan langt på vei bestemme selv hvor mye de vil ta for en EU-kontroll. Statens vegvesen har bestemt at godkjente verksteder skal gjennomføre EU-kontrollene, ikke dem selv. Og de bestemmer ikke hva verkstedene skal ta fra kundene for jobben.

Prisen avhenger også av typen bil du har. Avhengig av blant annet hvor stor bilen er, typen kjøretøy, hva slags drivstoff bilen bruker og andre faktorer vil kunne drive prisen opp eller ned. Hvilken region du befinner deg i og konkurransen mellom verkstedene vil også ha  betydning. I tillegg til ditt kundeforhold til verkstedet du velger. Men til syvende og sist avhenger prisene av verkstedenes egne vurderinger. Som vi kommer tilbake til rett nedenfor er det derfor avgjørende å finne det rette verkstedet for jobben.

EU-kontrollen har nettopp blitt dyrere

Nye regler som er ment å gi bedre og grundigere EU-kontroller har nylig blitt innført på tvers av landet. Den største enkeltendringen for bileierne er mer fleksibilitet for når kontrollen kan gjennomføres, som for de fleste er en fordel.

For verkstedene er det imidlertid andre endringer som slår inn, som til slutt også påvirker deg som bileier. Nye kravt til hvordan EU-kontrollen skal gjennomføres betyr nemlig økte kostnader for verkstedene. Den største ulempen for folk flest er at EU-kontrollene i de aller fleste tilfeller har blitt en god del dyrere som følge av endringene verkstedene må gjennomføre. Dette gjelder på tvers av landet (Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger) og på tvers av versktedskjedene (Meknomen, NAF, Snapdrive, Meca).

Ved innføringen av de nye reglene forventet Mekonomen en økning i prisen på cirka 40 prosent. Selskapet som står bak kjedene MekoPartner og Mekonomen Bilverksted anbefalte sine verksteder å justere prisen opp med 40 prosent, som følge av økte kostnader i forbindelse med nye myndighetskrav og tiden som brukes per kontroll. Hos dem har anbefalt minstepris økt til ca kr 1,095 eks mva. Dette er forsåvidt på linje med det man ser hos mange andre aktører også. Også hos Mekonomen er det imidlertid opp til hvert enkelt verksted å sette den endelige prisen på egenhånd.

Også Snapdrive kommuniserte ved innføringen av reglene at de kom til å sette opp prisene for EU-kontroller, som vil gjelde for alle Snapdrive-verksteder. Også hos dem går prisen opp på grunn av at de nye reglene, som etter deres mening gir høyere kostnader til opplæring og gjennomføring av nye retningslinjer generelt.

 

Sammenlign verksteder, finn beste pris

For å finne det rette verkstedet å gjennomføre EU-kontrollen, så er det noen ulike faktorer du bør vurdere. Og disse inkluderer ikke bare kostnaden.

For det første er det er lurt å holde sammenligningen til seriøse verksteder, når det gjelder EU-kontrollen. At bilen din er kontrollert betyr ikke at du slipper kontroller langs veien. Og om du blir stanset og bilen har mangler, kan du ikke skylde på verkstedet som kontrollerte bilen. Det er du som til slutt har ansvaret for at bilen er i forskriftsmessig stand.

Du kjøpte en bil. Du giftet deg ikke med merkeverkstedet.

Når du skal velge et verksted til EU-kontroll eller andre typer reparasjoner, bør du imidlertid gjøre en grundig vurdering av om det er riktig for deg å benytte deg av et eventuelt merkeverksted du er tilknyttet. For ofte er dette et kostbart valg.

Det er som regel et godt tips (og ofte et lønnsom ett) å også undersøke hva det vil koste å gjøre jobben hos et uavhengig verksted. Et godt tips kan også være å finne et lokalt verksted med en mekaniker du stoler på. Identifiser et verksted i nabolaget og sørg for å bygge en god relasjon med vedkommende over tid. Det er utrolig hvordan et tillitsforhold som dette kan spare deg for penger. Kanskje ikke så mye på den enkelte EU-kontrollen, men over tid.

Som vi har vært inne på er det mange faktorer som påvirker prisen for en eukontroll. Til syvende og sist er vår klare anbefaling å sammenligne priser fra flere verksteder og merkeverksteder. Da har du muligheten til å se hvordan de ulike mekanikerne legger vekt på de ulike faktorene og sammenligne tilbudene fra hver enkelt verksted, slik at du enkelt kan finne den beste og billigste EU-kontrollen.

Smart betaling og finansiering

Norges laveste rente på lån

Låne penger til EU Kontroll?

Vår samarbeidspartner Uno Finans lar deg låne smålån uten sikkerhet – Noe som passer godt til en EU-kontroll.

Før du søker på et forbrukslån må du oppfylle disse vilkårene:

  • Være over 20 år
  • Ingen betalingsanmerkninger
  • Bosatt i Norge
  • Tilgang på BankID

En plan for finansiering av eu-kontrollen og eventuelle reparasjoner er noe man bør få på plass så tidlig som mulig. Utover å betale for eu-kontrollen og reparasjonene med oppsparte midler, finnes det et par ulike måter man kan finansiere kontrollen på.

Det første alternativet er å ta opp et fleksibelt lån. Med et fleksibelt forbrukslån får man pengene rett inn på en lånekonto og man kan ta ut pengene man trenger, når man trenger det. Med et fleksibelt lån kan du ordne finansieringen i god tid i forkant av eu-kontrollen, siden du ikke betaler noe før du faktisk bruker pengene. Et fleksibelt lån krever ikke sikkerhet og i motsetning til et boliglån står du fritt til å nedbetale lånet når du måtte ønske. Fleksible lån har typisk en låneramme på opp mot kr 500 000.

Du kan se hvordan du finner det beste og billigste fleksible lånet her.

Det andre alternativet er å bruke et kredittkort. Et kredittkort gir deg i likhet med et fleksibelt lån tilgang til penger du selv kan velge når du vil bruke, uten å betale for det før du bruker dem. Det er ikke krav til sikkerhet, og man kan og bør betale ned lånet relativt raskt. Kredittkort har typisk en låneramme på opp mot kr 150 000.

Enten man bruker egne penger eller et lån så er det ofte smart å betale for eu-kontrollen og eventuelle reparasjoner med et kredittkort. Da har man nemlig muligheten til å tjene bonus på beløpet.

Du kan finne de kredittkortene som passer best for deg her.