Hva koster Livsforsikring? Pris i 2024

Del på:

Dette koster en livsforsikring:

Som et gjennomsnitt er prisen for en livsforsikring ca. kr 5 000 pr år. Denne prisen gjelder da for en utbetaling på en million kroner. Der er imidlertid betydelig variasjon i prisen mellom ulike livsforsikringer og avhengig av dine personlige forhold, som vi kommer tilbake til rett nedenfor. Vi er imidlertid at de fleste betaler en pris på mellom kr 3 000 og kr 15 000 per år for livsforsikring.

Men i denne artikkelen skal vi dele noen hemmeligheter som forsikringsselskapene ofte ikke ønsker å avsløre. Og det er hvordan du kan redusere kostnadene når du skal skaffe deg en livsforsikring.

Livsforsikring er for mange et nødvendig onde som man vegrer seg for å bruke mye tid på, men livsforsikring er noe mange bør bør vurdere for å beskytte familien sin mot det utenkelige. Det er dessuten sannsynligvis betydelig rimeligere enn du tror. Faktisk vil du kanskje bli overrasket over å høre at de fleste overvurderer prisen for en livsforsikring.

Så hvordan bestemmer livsforsikringsselskapene hvor mye du betaler for en livsforsikring, og hva kan du gjøre for å minimere prisen? I denne artikkelen går vi gjennom kostnadsfaktorene ved livsforsikring, slik at du kan forstå hva som driver prisene og hvordan du kan redusere kostnadene for den livsforsikringen du ønsker.

Annonse

Sammenlign kredittkort med reiseforsikring

Se beste kredittkort for juli 2024 hos Kredittkortlisten.no

Prisen påvirkes av alder

En av de største faktorene som bestemmer hvordan livsforsikringsselskaper vurderer deg når du søker om en livsforsikring er din alder. Men hvorfor?

Årsaken er enkel. På et tidspunkt skal vi alle dø og derfor er din nåværende alder og forventede levealder renevant for forsikringsselskapet når det skal vurdere prisen for livsforsikringen. For eksemel så forventes kvinner forventes å leve lenger, så prisene kvinner betaler for livsforsikring er normalt lavere enn hva en mann vil betale.

Livsforsikringsselskaper bruker kompliserte algoritmer som påvirker, ikke bare din alder, men en rekke andre forhold. Så hvordan påvirker alderen spesifikt din premie? Den presise forskjellen vil avhenge av forsikringsselskapet, men grovt sett kan man si at prisene øker for hvert år med ca 5-8% i 40-årene, og med 9-12% hvert år hvis du er over 50 år gammel.

Med andre ord, når du blir eldre, kommer du nærmere den forventede levealderen. Livsforsikringen blir derfor dyrere etter hvert som du blir eldre. Det er ikke så store forskjeller på hva man betaler frem til man er ca 35 år, men etter fylte 35 år begynner forsikringspremiene ofte å øke betydelig og de går opp for hvert år som går.

Det kan derfor være smart å kjøpe livsforsikring mens man er ung og sunn. Å kjøpe livsforsikring når man er ung vil spare deg for mye penger.

Konklusjon: Ikke vent med å kjøpe livsforsikring. Det blir ikke billigere.

Prisen påvirkes av pre-eksisterende forhold

En annen viktig faktor som vil kunne påvirke kostnadene for livsforsikringen er om det foreligger pre-eksisterende helseforhold.

Hvorvidt dine helseforhold vil påvirke prisen, og i hvor stor grad, vil avhenge av ditt konkrete tilfelle. Bare fordi du har et eksisterende helseproblem betyr det ikke nødvendigvis at en livsforsikring blir uoverkommelig dyrt fgor degmeller du vil automatisk bli avvist av forsikringsselskapet.

Livsforsikringsselskapene tilpasser seg både medisinske fremskritt og aktuelle behandlinger. At en medisinsk tilstand er under kontroll og har en god prognose, tas høyde for av forsikringsselskapet.

Overlevelsesraten for mange sykdommer øker. Ulike typer kreft, HIV og mange andre sykdommer har sett dramatisk forbedring når det gjelder behandling. Mange medisinske forhold trenger dessuten ikke å påvirke levetiden, selv om de kan være nokså alvorlige i seg selv. Da trenger det heller ikke bety at kostnaden for livsforsikring må øke noe særlig.

Et godt råd er å ikke anta at du ikke er kan få livsforsikring med mindre du har snakket med en erfaren forsikringsrådgiver som kan veilede deg gjennom prosessen. Du må imidlertid huske på at noen forsikringsselskaper er mye mer liberale enn andre.

Faktorer i vurderingen av helsetilstanden:

  • Type sykdom
  • Sykdommens alvorlighet
  • Når tilstanden ble diagnostisert
  • Er tilstanden under kontroll
  • Tilgjengelige behandlingsmetoder

Tips for å redusere prisen for livsforsikring

En annen fin måte å spare penger på livsforsikringspremien din er å være proaktiv. Det er noen enkle triks du kan bruke, som ofte vil redusere prisen du betaler. Her i Finansrådet elsker vi å hjelpe folk med å spare penger og er glade for å dele våre beste tips med deg:

1. Slutte å røyke

Alle røykereblir vanligvis belastet høyere priser for livsforsikring. Det er ikke uvanlig at dette kan utgjøre en 25% økning i forsikringspremien.Enten du allerede har en livsforsikring eller om du er i ferd med å søke om en ny, så bør du seriøst vurdere å gi opp røyking.

Hvis du slutter kan du etter ett år spørre forsikringsselskapet om å revurdere forsikringspremien for forsikringen din. Som ikke-røyker vil du dra nytte av en betydelig reduksjon av prisen.

2. Få bedre helse

Å ta en mer aktiv tilnærming til helsen din, vil kunne redusere kostnadene ved livsforsikringen din betydelig. Dersom du har en mindre bra helse kan du for eksempel oppleve problemer med høyt kolesterol, blodtrykk eller type 2-diabetes. Å forbedre kostholdet ditt og komme inn i en aktiv og sunn livsstil vil kunne redusere vekt og redusere både kolesterol og blodtrykk.

Hvis disse livsstilsendringene har blitt gjennomført kan du be om en medisinsk revurdering fra forsikringsselskapet ditt. Det er sannsynlig at du får en bedre vurdering og lavere pris.

3. Ikke betal for mer enn du trenger

Ikke overvurder livsforsikringsbehovet ditt. Gå bare til anskaffelse av det som du konkret har behov for. Jo mer omfattende livsforsikring, jo høyere forsikringspremie.

Det samme gjelder lengden på perioden du velger. Hvorfor kjøpe en 30 års periode når en 20 eller 25 års periode er tilstrekkelig.

Når du har et type livsforsikring i tankene, så kan du oppdage at man kan spare penger ved å avrunde forsikringsutbetalingen. Prisen for visse dekningsnivåer faller noen ganger når man treffer bestemte terskelgrenser. Paradoksalt nok kan en dekning på kr 2 000 000 koste mindre enn enn livsforsikring med dekning på kr 1 900 000.

Som vi kommer tilbake til rett nedenfor så kan det derfor være mye å spare på å sammenligne priser fra flere ulike forsikringsselskaper.

4. Betal premiene årlig

Mange betaler sine premier hver måned. Dette koster faktisk ofte mer penger, ettersom man da ofte betaler et administrasjonsgebyr på toppen av forsikringspremien hver måned.

Velg å betale en enkelt årlig innbetaling så kan man slippe denne kostnaden. Dette vil redusere premien din fordi du bare vil bli belastet en enkelt administrasjonsavgift i motsetning til 12 månedlige avgifter. Sjekk derfor om dette er tilfellet for livsforsikringen du velger.

5. Del opp livsforsikringen etter behov

I stedet for å kjøpe en stor sikt livsforsikring for å dekke flere formål, kan det være bedre å skaffe seg flere ulike livsforsikringer med ulike beløp og varighet, med fokus på hvert enkelt behov. For eksempel ett med tanke på bortfall av inntekt og ett med tanke på boliglånet.

Når du ikke lenger trenger en av livsforsikringene for det formålet det var tenkt, så kan du avslutte det. Du vil fortsatt ha de andre livsforsikringene på plass mens du senker den totale prisen.

Sammenlign priser på livsforsikring

Som vi har vært inne på er det mange faktorer som påvirker prisen for en livsforsikring. Vår klare anbefaling er derfor å sammenligne priser fra flere forsikringsselskaper. Du kan finne den beste og billigste livsforsikringen ved å følge vår guide til å finne beste forsikring.

Da har du muligheten til å se hvordan de ulike vekter de ulike faktorene og sammenligne tilbudenen fra hver enkelt leverandør, slik at du enkelt kan finne den rette livsforsikringen for ditt behov. Med den beste prisen.