Hva koster en Savannah-katt? Pris i 2024

Del på:

Pris for en savannah katt:

Savannah-katten er et imponerende utseende og mange lurer på hva prisen for en gjennomsnittlig Savannah-katt er. Denne katten er en hybrid mellom en afrikansk serval og en huskatt, og rasen har et veldig slående utseende som mange liker.

Men når man begynner å lese mer om denne katterasen, så finner man raskt ut at prisen på savannah-kattunger kan variere betydelig, fra rundt kr 5,000 opp til 100,000 tusen eller mer i visse tilfeller. I denne artikkelen skal vi forklare hvorfor det er sånn, og hva du kan forvente å betale for en gitt kattunge innenfor denne rasen.

Hvilken generasjon Savannah-katt er det?

Den første faktoren som betydelig påvirker prisen på en gitt Savannah-katt, er deres generasjonsnummer. Dette nummeret refererer til hvor langt fjernet katten er fra nærmeste serval-katt i rekken av forfedre. For eksempel vil en F1 Savannah-katt være den aller første generasjonen av, og er da kattungen til en serval og en huskatt.

Den følgende generasjonene er da Savannah-katter avlet med andre typer katter, noe som betyr at jo flere generasjonene som blir avlet, jo mer utvannet blir serval-genetikken. For eksempel er en F3 Savannah-katt to generasjoner ned fra en F1 Savannah-katt.

Såkalt F1 (første generasjon), F2 (andre generasjon), F3 (tredje generasjon) og F4 (fjerde generasjon) avkom er ikke tillatt i Norge. F5 og senere generasjoner er lovlige i norge. For å stilles ut må katten være SBT eller ‘stud book traditional’, som det heter. Det blir den etter 3 generasjoner med savannah til savannah parring og er først da en renraset savannah.

Rett etter denne videoen kan du lese mer om hvordan prisene for de tidligeste generasjonene er (i utlandet, der de er lovlige) sammenlignet med de senere generasjonene, som du har mulighet til å kjøpe i Norge.

F1 Savannah-katt

En F1 Savannah-katt vil koste mest penger. En hannkatt kan for eksempel i USA bli priset rundt 12,000-16,000 dollar, mens en hunnkatt fort vil koste så mye som 15,000-20,000 dollar. Grunnen til at prisene er så høye for denne generasjonen er at det er veldig vanskelig å avle frem en F1 savannah-katt. På grunn av dette er det ofte vanskelig å finne en F1 savannah-katt til salgs, selv i der de er tillatt. Dette er i enda større grad sant for hunnkattene, ettersom oppdretterne ofte ønsker å beholde disse selv til avl.

F2 Savannah-katt

F2 Savannah-katt har fortsatt en betydelig mengde serval-DNA. Men å beregne mengden serval-DNA i hver påfølgende generasjon er ikke så enkelt som å halvere prosentandelen hver gang. Dette skyldes delvis det tilfeldige elementet i arvelighet.

F2 Savannah katter har en tendens til å være mer husvarme og sosiale enn første generasjon. De pleier å være bare en litt mindre enn F1. I utlandet varierer de i pris fra rundt 4000-8000 dollar, men hunnkatter kan i visse tilfeller gå for opp mot 9000 dollar.

F3 Savannah-katt

F3 Savannah-katter vil mange si at har utseendet til F1 og F2 med den sosiale og vennlige oppførselen til en vanlig katt. Imidlertid mister de kanskje noen av de naturlige og vilt-aktige trekkene til de tidligere generasjonene, som mange synes er fasinerende. Prisen for en F3 Savannah-katt vil vanligvis være rundt 1000-4000 dollar.

F4-F5 Savannah-katter og utover

Disse kattene har gjerne pris på rundt kr 15,000. Mens katter av disse generasjonene fortsatt ser ut som servaler, ligner de mye mer på vanlige katter både i utseende og oppførsel. Hannkattene pleier også å være fruktbare i disse generasjonene. Prisene faller etterhvert som man kommer lenger bort fra de første generasjonene.

Annonse

Beste mobilabonnement

Testen er oppdatert for april 2024 hos Fornye.no

De langsiktige kostnadene

Mange overser de langsiktige kostnadene ved å holde en Savannahkatt. Den relativt høye innledende kjøpsprisen er ofte det som tar mest oppmerksomhet, men man skal ikke undervurdere prise for å holde en slik katt over tid. Det viktig å vurdere de langsiktige kostnadene.

Mange Savannah katter har det bra på vanlig kattemat, helst med en et innhold av kylling i maten. Å gi en høykvalitets-diett til en så stor katt må du forvente at legger til en god del i din ukentlige dagligvareregning. Savannah-katter trenger i tillegg mye trening og mental stimulering for å holde seg friske og glade. Derfor kan det være god ide å kjøpe leker, klatrestativer eller lignende fra starten av.

På grunn av deres urinstinkter bestemmer mange Savannah-eiere ikke å la katten streife på egenhånd utendørs. Imidlertid har disse store atletiske kattene nytte av et utendørsrom for å kunne leke i hver dag, så regn med kostnaden for å lage et uteområde hvis huset ditt ikke er tilstrekkelig. Det er også veldig viktig å forsikre din Savannah-katt, for å unngå potensielt dyre veterinærbesøk. Savannah-kattene pleier imidlertid å være en ganske sunne som rase. Du kan også vurdere å finne finne en veterinær med erfaring i å behandle denen typen katter.

Smart betaling og finansiering

Norges laveste rente på lån

Låne penger til katt?

Vår samarbeidspartner Uno Finans lar deg låne opptil 600 000 kroner uten sikkerhet – Søknaden er helt uforpliktende.

Før du søker på et forbrukslån som skal brukes til en katt må du oppfylle disse vilkårene:

  • Være over 20 år
  • Ingen betalingsanmerkninger
  • Bosatt i Norge
  • Tilgang på BankID

En plan for finansiering av kjøpet av katten og alt nødvendig utstyr er noe man bør få på plass så tidlig som mulig. Utover å betale for savannah-katten med oppsparte midler, finnes det et par ulike måter man kan finansiere kattekjøpet på.

Det første alternativet er å ta opp et fleksibelt lån. Med et fleksibelt forbrukslån får man pengene rett inn på en lånekonto og man kan ta ut pengene man trenger, når man trenger det. Med et fleksibelt lån kan du ordne finansieringen i god tid i forkant av kattekjøpet, siden du ikke betaler noe før du faktisk bruker pengene. Et fleksibelt lån krever ikke sikkerhet og i motsetning til et boliglån står du fritt til å nedbetale lånet når du måtte ønske. Fleksible lån har typisk en låneramme på opp mot kr 500 000.

Du kan se hvordan du finner det beste og billigste fleksible lånet her.

Det andre alternativet er å bruke et kredittkort. Et kredittkort gir deg i likhet med et fleksibelt lån tilgang til penger du selv kan velge når du vil bruke, uten å betale for det før du bruker dem. Det er ikke krav til sikkerhet, og man kan og bør betale ned lånet relativt raskt. Kredittkort har typisk en låneramme på opp mot kr 150 000.

Enten man bruker egne penger eller et lån så er det ofte smart å betale for savannah-katten og alt nødvendig utstyr med et kredittkort. Da har man nemlig muligheten til å tjene bonus på beløpet.

Du kan finne de kredittkortene som passer best for deg her.